TRABZON – Koza Altın İşletmeleri, Gümüşhane’nin Demirkaynak köyünde yer alan Mastra Altın İşleme Tesisi’ni 9 Kasım’da kapatacağını açıklamasına rağmen bu tarihten itibaren bölgede başvuruda bulunduğu 5 maden ocağından çıkarılacak cevherin bu tesiste işleneceğini belirtiyor.
Koza Altın İşletmeleri’nin bünyesinde 2007’de kurulan Mastra Altın Madeni 2014’te ‘FETÖ’ ilişkileri nedeniyle hazineye devredilmişti. 2017’de yönetimine kayyım atanarak yeniden açılan maden işleme tesisi için şirket 9 Kasım’da kapatma kararı aldı.
İşçilere gönderilen mektuplarda üretim kapasitesinin düşmesi ve istihdam fazlalığı olduğu gerekçeleriyle tesisin kapatılacağı, ayrılmak isteyenlere kıdem tazminatı ödeneceği, isteyenlerin ise aynı şirketin diğer tesislerinde çalışabileceği belirtildi. Mastra işletmesinin kapatılmasıyla tesis bölümünün Kayseri’ye, yer altı bölümünün ise İzmir’e taşınacağı ifade edildi. 250’nin üstünde işçinin çalıştığı işletmenin çalışanları tesisin kapatılma kararına tepki göstererek yüz üstü bırakıldıklarını belirtti.
5 BAŞVURU DOSYASINDA DA ‘MASTRA’ BELİRTİLDİ
Şubat ayı sonunda çalışmanın durdurulacağı kaydedilen tesis için bir yandan da yeni maden ocağı başvurusunda bulunulmaya devam ediliyor. Şirket, üretim durdurma kararına rağmen Doğu Karadeniz’de yaptığı 8 başvurunun 5’inde çıkarılacak cevherlerin ‘Mastra Altın Madeni’ndeki işleme tesisine sevk edileceğini’ belirtiyor.
Koza Altın İşletmeleri, kapatma kararının alındığı 9 Kasım 2023 tarihinden sonra Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Beytarla Köyü, Torul ilçesinin Yalınkavak Köyü ve Merkez Gözeler Köyü, Trabzon’un Düzköy ilçesine bağlı Honefter Yaylası ve Giresun’un Alucra ilçesine bağlı Tohumluk köyüne yaptığı başvuruların proje dosyasında çıkarılacak cevherin Mastra Altın Madeni’ndeki işleme tesisine sevk edileceğini belirtti.
Şirketin açıkladığı karar ile başvuru dosyalarında verdiği bilgilerin çelişmesi tesisin geleceği hakkında şüphe uyandırıyor.