Ukrayna’dan gelen ve Salmonella hastalığı çıkan etlerle ilgili Et ve Süt Kurumu açıklama yaptı

Et ve Süt Kurumu geçtiğimiz günlerde Ukrayna’dan 20 ton karkas et ithal etti. Denizli Kombinası’na götürülen etler burada incelendiğinde ise salmonella hastalığı taşıdığı ortaya çıktı. Laboratuvar sonuçlarının ortaya çıkmasından sonra etlerle ilgili bir açıklama yapılmazken herkesi aklına bu etlerin satılıp satılmadığı sorusu geldi.

BEKLENEN AÇIKLAMA GELDİ

Beklenen açıklama bugün Et ve Süt Kurumu’ndan geldi. Kurum, analiz sonucu salmonella pozitif olan etler için imha kararı alındığını, bu ürünlerin herhangi bir şekilde üretimde kullanılmasının veya satışının söz konusu olmadığını bildirdi.

ESK’den yapılan açıklamada, kurumun piyasa regülasyonu kapsamında yurt dışından canlı hayvan ve karkas et alımı gerçekleştirildiği hatırlatıldı.

9 MAYIS’TA ORTAYA ÇIKTI

Gıda güvenilirliği çerçevesinde, ithal edilen etlerin yurt içine girişlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kontrol muayenesi için numune alındığı ve akredite laboratuvarda gerekli analizlerin yapıldığı belirtilen açıklamada, 9 Mayıs’ta yapılan mikrobiyolojik analizlerde bir parti üründe hijyen standartlarına aykırı sonuçlar elde edildiği bilgisi paylaşıldı.

ETİN İMHASINA KARAR VERİLDİ

Açıklamada, laboratuvar sonucu salmonella pozitif olan etlerle ilgili şunlar kaydedildi:

“Söz konusu etler komisyonumuz tarafından reddedilerek yüklenici kesimhane firmasına ihtarname çekilmiştir. Firma itirazları doğrultusunda etler dondurularak yediemin deposunda kontrollü şekilde muhafaza altına alınmıştır. Yapılan itirazlar değerlendirilmiş ve etlerin imhasına karar verilmiştir. İmha sürecinin tamamlanması için yüklenici firma temsilcisi beklenmektedir.

Bahse konu ürünlerin herhangi bir şekilde üretimde kullanılması veya satışı söz konusu değildir. Kamu güvencesiyle yapılan et ve canlı hayvan ithalatının tüm süreçlerinde yüksek hijyen standartları uygulanmakta ve halk sağlığını korumak için gerekli tüm tedbirler alınmaktadır. Piyasa regülasyonunu etkisizleştirme ve dezenformasyon amaçlı haberlere itibar edilmemesini rica ediyoruz.”

CHP’DEN SORU ÖNERGESİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Ukrayna’dan ithal edilen karkas etti salmonella tespit edilmesi üzerine Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya tepki gösterdi. Adem yaptığı açıklamada, “Daha 4 gün önce uyarmıştık. Çıkarılan son kararname ile tüm ülkelerden tırnaklı canlı hayvan ithal edilmesinin ülkemize hastalık getireceğini söylemiştik. Üzerinden 3 gün geçmeden, Ukrayna’dan gelen bir tır karkas ette salmonella tespit edildi. Bu konuda acil olarak kamuoyunu bilgilendirmeniz gerekiyor” dedi.

Et ve Süt Kurumu Denizli kombinasına giden ve salmonella tespit edilen etlerin vatandaşa satılıp satılmadığını soran Adem açıklamasında Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya, “Sayın Bakan bu soruların yanıtını kamuoyu adına yanıtlanmasını talep ediyoruz, ‘Ukrayna’dan ithal edilen hastalıklı etler, gümrükte gerekli riskli dönem süresine ve koşullarına uyularak bekletilmiş midir? Yoksa gerektiği kadar bekletilmeden Et ve Süt Kurumu Denizli kombinasına mı gönderilmiştir? Hastalık tespit edilene kadar Et ve Süt Kurumu Denizli kombinasına giden etlerin akıbeti ne oldu? Bu etler, Et ve Süt Kurumu mağazalarında satışa sunuldu mu? Halkımız bu etlerden satın aldı mı? Tahliller sonuçlanmadan bu etleri nasıl ülke sınırları içine sokarsınız? Halk sağlığını nasıl tehlikeye atarsınız? Bu ülkenin Tarım Bakanı olarak, ülkede hayvan hastalıklarının artmasına ve halkımızın sağlıksız et tüketmesine nasıl göz yumarsınız” diye sordu.

Bakan Yumaklı’ya ve tüm sorumlulara istifa çağrısı yapan Adem şunları söyledi:

“Sayın Bakan, et fiyatlarını düşüreceğim diye halk sağlığı ile oynayamazsınız, halkın hastalıklı et yemesine göz yumamazsınız. Türk Ceza Kanunu Madde 186’ya göre açıkça suç işliyorsunuz. Bu ihmalkarlık ve vahim olay karşısında sizi ve diğer tüm sorumluları, derhal istifaya çağırıyoruz. Bu olayda sorumluluğu bulunan Bakanlığınız yöneticileri ve siz, halk sağlığını tehlikeye sokmak suçunu işliyorsunuz. Halkımızın sağlığı için bu konuda derhal adım atılmasını talep ediyoruz.”

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Salmonella isimli bir bakterinin içme suyu veya gıda yoluyla bulaşarak yol açtığı Salmonella hastalığı, bağırsak sisteminde enfeksiyona sebep olur. 6 saat ile 6 gün arasında ortaya çıkan semptomlar, ateş, ishal, baş ve mide ağrısı ile kusma şeklinde görülebilir.Salmonella enfeksiyonunda olası belirtiler; yüksek ateş, ishal, mide krampları, mide bulantısı ve kusma, titreme, baş ağrısı ve zaman zaman dışkıda kan görülmesidir. En yaygın görülen belirti ise ishaldir.

Eğer hastalanan kişi bir bebek, küçük bir çocuk, yaşlı veya bağışıklık sistemi zayıf birisi ise mutlaka bir uzmandan ya da sağlık kuruluşundan yardım alınmalıdır.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx